Stal nierdzewna - najlepszy materiał na meble do gastronomii

Stal nierdzewna początkowo wykorzystywana była wyłącznie do produkcji sztućców. Jednak pogłębione badania nad jej właściwościami sprawiły, że wkrótce została okrzyknięta idealnym materiałem także dla gastronomii. 

Czym jest stal nierdzewna?

Stal nierdzewna jest stopem żelaza wzbogaconym o chrom, węgiel oraz pierwiastki, które tworzą warstwę wyjątkowo odporną na korozję. Wśród gatunków stali nierdzewnej wyróżniamy stal austenityczną, ferrytyczną, martenzytyczną oraz stal ferrytyczno-austenityczną – duplex. Poszczególne gatunki różnią się zawartością niklu i zastosowaniem. Najpopularniejszym z nich jest stal austenityczna, która stanowi aż 70% światowej produkcji. 

Stali nierdzewnej używa się szczególnie często do produkcji zbiorników, cystern oraz w przemyśle koksowniczym. Znajduje ona również zastosowanie przy wyrabianiu przedmiotów codziennego użytku jak garnki sztućce czy balustrady. Wszystko dlatego, że stal nierdzewna jest nie tylko odporna na korozję, ale też dobrze znosi agresywne środowisko i wysokie temperatury. 

Modułowa konstrukcja i łatwość w utrzymaniu czystości 

Stal nierdzewna sprawdza się doskonale jako materiał do wykonania mebli kuchennych dla gastronomii. Poza wyjątkową odpornością na korozję w przypadku mebli ze stali nierdzewnej mamy też do czynienia z łatwością utrzymania czystości. Co istotne dla kuchni, gdzie mogą pojawić się modyfikacje w zabudowie, meble ze stali nierdzewnej mają konstrukcję modułową. Oznacza to zatem, że do prostego szkieletu stołu można dodać półki, szafki z drzwiami przesuwnymi i inne elementy najbardziej potrzebne w kuchni. Półki, które montuje się pod blatem, są przestawne, można więc zmienić ich wysokość w zależności od potrzeb. Pod blatem mogą znajdować się też szafki z wysokim frontem lub pojemnikiem uchylnym.

Trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne 

Oferowane w sklepie nierdzewna-fabryka.pl stoły do pracy bez komory zlewozmywaka mają wzmocnione płytą laminowaną blaty, których narożniki są spawane, a więc wyjątkowo odporne na nacisk i uszkodzenia. Dużym plusem w przypadku szuflad jest ich umieszczenie w nierdzewnych prowadnicach o dużej wytrzymałości i pełnym wysuwie. Jeśli chodzi o stoły do pracy ze zlewami, ich pierwszą istotną zaletą jest zagłębienie blatu na 10 mm po obwodzie, co pozwala uniknąć zachlapania podłogi. Blaty stołów ze zlewami mają standardowo grubość 1,5 oraz 2 mm i są usztywnione profilami metalowymi, co znacznie zwiększa ich odporność na nacisk. Każdego rodzaju stoły można przymocować na stałe do ściany, wszystkie mogą mieć albo stopy zakończone regulacją, albo koła z bieżnikiem z pełnej gumy. 

Meble ze stali nierdzewnej to najlepszy sposób na zachowanie czystości i zagwarantowanie lokalom gastronomicznym wyposażenia na lata.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here