2 zasady, których należy przestrzegać w handlu żywnością

Przy handlu żywnością konieczne jest oczywiście spełnianie wymogów sanitarnych. To podstawowe zasady, których musi przestrzegać każdy sprzedawca, a ich celem jest zapewnienie całkowitego bezpieczeństwa i najwyższej jakości wszystkich produktów spożywczych wprowadzanych na rynek. Obejmują zarówno kwestie produkcji, jak i magazynowania artykułów żywnościowych. Jak muszą być więc przechowywane poszczególne grupy produktów, żeby mogły być sprzedawane? Każda grupa produktów podlega innym zasadom ze względu na swoją specyfikę i potrzeby.

Przetrzymuj poszczególne produkty w odpowiednich warunkach

Na szczęście to nie jest zbyt skomplikowany proces. Wystarczy, że produkty będą trzymane w warunkach zgodnych z ich charakterem. Hurtownia mięsa musi przetrzymywać swój towar w chłodzonym pomieszczeniu. Tak samo jest z nabiałem. Najprościej jest w kwestii żywności suchej — w tym przypadku należy unikać wilgoci i pamiętać, że produkty nie powinny znajdować się bezpośrednio na podłodze. Zainwestuj w odpowiednie półki lub chłodnie w zależności od potrzeb danego produktu.

Pamiętaj też o tym, że przestrzeń magazynowa nie może być napakowana po brzegi artykułami spożywczymi. Upewnij się, ile miejsca możesz wykorzystać, by uniknąć pomyłek i zapewnić funkcjonalność swojemu magazynu. Pamiętaj o właściwym klasyfikowaniu żywności, w celu przetrzymywania jej w odpowiedni sposób.

Nawet wśród kategorii warzyw występują subkategorie, z których istnienia trzeba sobie zdawać sprawę, na przykład warzywa okopowe muszą być trzymane w innym miejscu niż reszta warzyw. Należy przestrzegać wszystkich zasad związanych z magazynowaniem, gdyż są one wprowadzone z konkretnego powodu i mają na celu tylko i wyłącznie zapewnienie dobrych warunków artykułom spożywczym.

Regularnie kontroluj stan swojego magazynu

Jedną z ważniejszych rzeczy, o które musisz zadbać, jeżeli posiadasz sklep lub hurtownię to uważanie na stan produktów, które w nim przetrzymujesz. Praktycznie każdy produkt ma datę przydatności, dlatego nawet jeśli pogrupowałeś/aś wszystkie artykuły spożywcze w odpowiedni sposób, nie jest to koniec Twojej listy zadań.

Żywność przeterminowana lub zniszczona nie może się znaleźć pod żadnym pozorem w tym samym miejscu, gdzie żywność odpowiednia do spożycia. To podstawowa zasada, którą każdy magazyn musi przestrzegać.

Z tego powodu konieczne jest, żebyś sprawdzał/a regularnie stan swoich produktów i pozbywał/a się tych, które są już nieodpowiednie do spożycia. W ten sposób zapewnisz swojej hurtowni zawsze najwyższą jakość produktów i bardzo dobre warunki, zgodne z obowiązującymi regułami dotyczącymi magazynów.

Ostatnie wskazówki

Handel żywnością to dziedzina, która podlega wielu zasadom. Nie są one na szczęście ani surowe, ani skomplikowane, a jedynie logiczne. Jeżeli posiadasz hurtownię, to musisz przetrzymywać różne rodzaje produktów w różny sposób. Reguły te związane są ze specyfiką danego artykułu spożywczego i jego potrzeb w celu pozostania w optymalnym stanie smakowym i zapachowym. Nie zapomnij też o odpowiednim oznaczaniu produktów i nieprzetrzymywaniu ich bezpośrednio na podłodze, ale na półkach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here